NIOZ

Wetenschapsredacteur

Het team Communicatie van het NIOZ is op zoek naar een ervaren wetenschapsredacteur met een relevante achtergrond in de Aard- en/of Levenswetenschapscommunicatie. Maak je graag ingewikkelde wetenschappelijke kennis toegankelijk voor niet-wetenschappers en schrijf jij lekker leesbare populairwetenschappelijke teksten in het Engels en Nederlands? Zie jij kansen om fundamenteel onderzoek naar veranderingen in klimaat en biodiversiteit om te zetten in aansprekende communicatiemiddelen die het maatschappelijk bewustzijn daarover vergroten? En ben je gericht op samenwerking en vernieuwing? Solliciteer dan vóór 8 november 2021 naar deze functie.

2021-10-11 14:37:57

LOCATIE:                  KONINKLIJK NIOZ  Standplaats Texel

VACATURE ID:          2021 - 64

SLUITINGSDATUM:  8 november 2021 

 

DE ORGANISATIE 
Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) is het nationaal oceanografisch onderzoeksinstituut van Nederland. We maken deel uit van de institutenorganisatie van NWO. Al 145 jaar doen we multidisciplinair zeegaand onderzoek naar het functioneren van delta- en kustgebieden, zeeën en oceanen. Het instituut houdt zich bezig met fundamenteel en grensverleggend toegepast onderzoek naar veranderende mariene processen en systemen die daarbij meespelen, met speciale aandacht voor klimaat en biodiversiteit. 

Er zijn vier wetenschappelijke afdelingen: 

De afdeling Estuariene en Deltasystemen doet onderzoek naar de complexe wisselwerking tussen planten en dieren en hun fysische en chemische omgeving, om te begrijpen hoe riviermondingen en delta’s functioneren, in de context van veranderende omstandigheden.

De unieke expertise van de afdeling Kustsystemen omspant de hele voedselketen, van de primaire producenten (algen) en secundaire producenten (schelpdieren, wormen, slakken) tot roofdieren (vissen, vogels en zeezoogdieren), gecombineerd met kennis van de fysische processen van kustsystemen.

De afdeling Oceaansystemen bestudeert de grote rol van de open oceaan bij klimaatverandering: van de polen tot de evenaar en van het continentaal plat tot de diepzee. Dit onderzoek gebeurt vanuit verschillende disciplines, van geologie en fysische oceanografie tot oceaanchemie en ecologie van de diepzee.

De afdeling Mariene Microbiologie & Biogeochemie onderzoekt microbiële gemeenschappen (algen, bacteriën, archaea, virussen en schimmels) van de delta tot de diepzee en hun rol in de koolstof- en stikstofcyclus. Ook gebruiken de onderzoekers de overblijfselen van micro-organismen om klimatologische en milieuomstandigheden in het geologische verleden te reconstrueren. Dat maakt betere klimaatvoorspellingen voor de toekomst mogelijk.

Vanuit de nationale rol en internationale reputatie op het gebied van zeeonderzoek bevordert het NIOZ ook onderwijs en beleidsontwikkeling. We werken intensief samen met andere (inter)nationale onderzoeksinstituten, universiteiten, overheden, bedrijven en ngo’s. Zo zijn wetenschappelijke bevindingen te koppelen aan actuele maatschappelijke vraagstukken.  

Het NIOZ biedt een thuishaven aan de nationale onderzoeksvloot en faciliteert alle mariene onderzoekers van Nederland met onderzoeksschepen, (zeegaande) apparatuur, datamanagement, laboratoria en instrumentmakerijen. Momenteel zijn we bezig met het vernieuwen van de drie schepen in de vloot. Bij het NIOZ werken ongeveer 325 mensen met 30 nationaliteiten. Iets meer dan de helft bestaat uit wetenschappelijke staf, postdocs en PhD-studenten. 

DE VACATURE 
Je werkt nauw samen met het hoofd Communicatie en de communicatieadviseur, en met NIOZ-wetenschappers van de vier wetenschappelijke afdelingen. Ook werk je samen met externe partners (van bijvoorbeeld collega-instituten en universiteiten) en externe uitvoerders (freelance tekstschrijvers, filmmakers en vormgevers). Binnen het team Communicatie biedt NIOZ je een plek waar je ruimte krijgt voor creativiteit en initiatief. Je ‘vertaalt’ NIOZ-onderzoek en andere activiteiten naar heldere, aansprekende uitingen voor heel uiteenlopende doelgroepen: journalisten, beleidsmakers, ngo’s, de onderzoeksgemeenschap in brede zin en algemeen, geïnteresseerd publiek. De nadruk ligt op het schrijven en redigeren van verschillende teksten, zoals pers- en nieuwsberichten, webcontent, social media, nieuwsbrieven, folders, filmscripts, factsheets enzovoort. Je denkt actief mee hoe we de wetenschapscommunicatie kunnen verbeteren, en hoe we daarmee o.a. het maatschappelijk bewustzijn over het belang van zeeonderzoek versterken en, in het kielzog daarvan, de naamsbekendheid van het NIOZ te vergroten. We zijn op zoek naar iemand die graag bij ons in dienstverband wil werken.

DE KANDIDAAT 
Je beheerst het Nederlands en Engels uitstekend, en je kunt zeer goed schrijven. 
Je bent in staat om inhoudelijk kloppende, toegankelijke en aantrekkelijke teksten te schrijven voor diverse doelgroepen. 
Je hebt een relevante masteropleiding (in de beta-, geo- of natuurwetenschappen en/of wetenschapscommunicatie), en een brede interesse in multidisciplinair marien onderzoek. 
Je hebt relevante werkervaring als wetenschapsredacteur of –journalist. 
Je bent gericht op innovatie, je neemt initiatief en verantwoordelijkheid en je bent positief ingesteld.  
Je let op details en reflecteert op de kwaliteit van je werk. 
Je bent productief, in staat om gelijktijdig aan meerdere projecten te werken en prioriteiten te stellen. 
Je werkt graag samen binnen en buiten je team, en je investeert in een duurzame relatie en goed contact met de onderzoekers die de basis van jouw werk vormen.
Hybride werken behoort tot de mogelijkheden, waarbij we je minimaal twee dagen per week op onze locatie NIOZ Texel verwachten en maandelijks minimaal een dag op onze locatie NIOZ Yerseke in Zeeland. 

ARBEIDSVOORWAARDEN
Wij bieden een prettige, vrije en collegiale werkomgeving waarin ontwikkeling, veiligheid en gezondheid centraal staan. Je arbeidsovereenkomst bij het Koninklijke NIOZ is een NWO-I dienstverband. We bieden je een tijdelijk dienstverband voor de duur van een jaar voor 28 - 32 uur per week. Bij goed functioneren is er uitzicht op een vast dienstverband. De functie is ingedeeld in schaal 11 CAO-OI, (tot maximaal € 5.269 fulltime, inschaling afhankelijk van ervaring en opleiding). Dit wordt aangevuld met 8% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering en goede pensioenvoorzieningen. Lees voor alle overige goede secundaire voorwaarden de CAO-OI.

CONTACTGEGEVENS  EN REAGEREN
Ben je toe aan deze mooie en uitdagende functie èn kun je voldoen aan de functie-eisen? Dan zien wij jouw reactie graag tegemoet. We streven ernaar dat onze medewerkers de diversiteit in de samenleving weerspiegelt, onder andere op het gebied van leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. We stellen het daarom zeer op prijs als kandidaten solliciteren die de diversiteit van het NIOZ kunnen vergroten. Als je geïnteresseerd bent in deze functie solliciteer dan via deze site naar deze vacature via de button “Apply to job here”. Meer informatie over het NIOZ vind je op www.nioz.nl .

Voor inhoudelijke vragen, kun je contact opnemen met Kim Sauter (hoofd Communicatie) tel: +31 (0)6 25 32 60 70. Voor vragen omtrent de procedure kun je contact opnemen met Mylene Lormans (Senior HR-adviseur) tel: +31 222 369 531.

De sluitingsdatum van de vacature is woensdag 8 november. De eerste gespreksronde is gepland op 16 november, gelieve hier alvast rekening mee te houden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.VIEW CURRENT JOB OPENINGS

Share on:
Twitter Facebook LinkedIn

Share with a friend:
Mail a friend