NIOZ

Senior onderzoeksassistent bio-informatica

2021-03-30 13:10:18

LOCATIE:                                      Koninklijk NIOZ - TEXEL

VACATURENUMMER:                  2021-17

SLUITINGSDATUM:                      8 mei  2021

 

De afdeling Mariene Microbiologie en Biogeochemie onderzoekt -onder meer- de samenstelling van organisch materiaal en microbiologische gemeenschappen in zeewater en zeebodems. Onze wetenschappers en analisten onderzoeken oceanen van kust tot diepzee, van pool tot evenaar en van heden tot verleden.

De afdeling heeft uitstekende moleculaire, chemische en microbiologische laboratoria en de modernste faciliteiten voor bio informatica, flow cytometrie, single cell analyse als ook voor isotoop en high resolution mass spectrometry.

De afdeling is internationaal en dynamisch en heeft ongeveer 80 medewerkers, waaronder PhD studenten, postdocs en Master studenten uit meer dan 15 verschillende landen. Een groep van zestien onderzoekers en vijftien onderzoeksassistenten (junior en senior) vormt de kern van de afdeling. Ongeveer de helft daarvan is in de afgelopen drie jaar in dienst getreden wat resulteert in een jonge, levendige en diverse afdeling.

OMSCHRIJVING

We zijn op zoek naar een permanente bio-informatica analist voor onze afdeling, die onderzoekers en studenten kan ondersteunen met hun bio-informatica gerelateerde vragen. De ondersteuning die gegeven zal worden is divers, met een belangrijke focus op het analyseren van grote biologische sequencing datasets. De verantwoordelijkheden die bij deze positie horen zijn:

 • Het ondersteunen van wetenschappers bij dataverwerking met bio-informatische programma’s en het gebruiken van ICT-faciliteiten op het NIOZ, voor zowel MMB als NIOZ breed
 • Het oplossen en beantwoorden van computationele / bio-informatische problemen en vragen
 • Het onderhouden van lokale kopieën van publiek toegankelijke biologische databases
 • Het onderhouden van software op de servers, in samenwerking met de ICT-afdeling van het NIOZ
 • Betrokkenheid bij onderzoeksprojecten, door het uitvoeren van bio-informatica analyses, zoals high-throughput -omics data-analyses en de presentatie van resultaten aan collega’s met zeer diverse achtergronden
 • Het ontwerpen, toepassen en onderhouden van pipelines voor de workflow van veelgebruikte biologische data-analyses (zoals metagenoom analyse)
 • De kwaliteitscontrole en evaluatie van deze pipelines, het geven van input voor eventuele verbeteringen en het doorvoeren van deze verbeteringen
 • Het duidelijk en begrijpelijk documenteren van pipelines, computationele infrastructuur en bio-informatische analyses
 • Het beschikbaar maken van grote en complexe biologische resultaten in toegankelijke databases op maat
 • Betrokken zijn bij het overbrengen van kennis van bio-informatica, in workshops die ontwikkeld worden op het NIOZ

FUNCTIE-EISEN

We zijn op zoek naar een zeer gemotiveerd analist die goed kan samenwerken, met een achtergrond in bio-informatica, modelleren en wetenschappelijke informatica, met een bachelor diploma in één van de genoemde gebieden. Door het internationale karakter van het instituut en de afdeling is een goede beheersing van de Engelse taal een vereiste. Bewezen ervaring in de ontwikkeling van biologische onderzoeks-software, de ontwikkeling van pipelines voor bio-informatica analyses (bij voorkeur met Snakemake), het werken in een Linux omgeving, database-management (MySQL, SQL), en expertise in verschillende programmeertalen (tenminste twee van deze: Java, Python, R, bash) zijn essentieel. Verder verwachten we ervaring met de analyse van high-throughput -omics data en bewijs van efficiënte samenwerkingen in een multidisciplinaire onderzoeks-omgeving. Ervaring in projectmanagement, documentatie, en verslaglegging is een must. Ervaring in het assisteren bij het overbrengen van bio-informatica skills is een pre. Niet EU ingezetenen kunnen alleen naar deze functie solliciteren als zij een geldig werkvergunning hebben.

ARBEIDSVOORWAARDEN

 • Een aanstelling bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is een aanstelling bij de stichting NWO-I.
 • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van een jaar. Bij goed functioneren wordt dit omgezet in een vast dienstverband.
 • Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring (schaal 9).
 • 42 vakantiedagen, 8% vakantietoeslag, 8,3% eindejaarsuitkering, goede pensioenvoorzieningen en flexibele werktijden.
 • Onze arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de cao van de Werkgeversvereniging Onderzoeksinstellingen (WVOI).

 

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over de inhoud van de vacature neem contact op met: Laura Villanueva (Onderzoekleider). tel.nr.: +31 (0)222 -369428. Voor alle andere (procedurele) vragen: Neem contact op met Immetje Duin (afdeling HR), tel.nr. (31) 0222 369 491.

We streven ernaar dat ons personeel de diversiteit in de samenleving weerspiegelt, onder andere op het gebied van leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Daarom stellen we het zeer op prijs als kandidaten solliciteren die de diversiteit van het NIOZ kunnen vergroten. Dus herken jij je in deze functie? Dan nodigen we je uit te reageren. 

Reageren op deze vacature kan via www.workingatnioz.comVIEW CURRENT JOB OPENINGS

Share on:
Twitter Facebook LinkedIn

Share with a friend:
Mail a friend