NIOZ

NIOZ PODCAST-SERIE VAN DELTA TOT DIEPZEE

EEN ZOEKTOCHT NAAR DE STAND VAN DE ZEE

De nieuwe podcast Van Delta tot Diepzee is een zoektocht naar de stand van de zee met onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ.

Iedere maand nodigen radiomakers Tessel Blok en Mathijs Deen een onderzoeker uit om de trap te beklimmen naar het torentje van het instituut op Texel. Daar, ver boven de zeespiegel, kijken ze uit over het Wad en praten over de stand van de zee.

Luisteren en gratis abonneren

Bekijk en beluister de videotrailer van 3 minuten 

De eerste vier afleveringen zijn te vinden op www.niozpodcast.nl en/of Spotify, iTunes, Google podcasts, Overcast en Pocket Casts. Een korte samenvatting vindt u hieronder.

 

Iedere maand een gesprek over zeeonderzoek in Nederland.

NIOZ onderzoeker Furu Mienis in gesprek met radiomaker Tessel Blok

 
PODCAST 1

De zee als vergaarbak van miljarden virussen, met Corina Brussaard

In de ban van het corona-virus als we zijn, trappen we af met de virus-deskundige van het NIOZ, Corina Brussaard. Want ook al barst het in de zee van het leven, van bacteriën tot baleinwalvissen, de virussen verslaan al die levensvormen verreweg in aantal en gewicht. De oceaan is de plek bij uitstek waar de eindeloze strijd tussen virussen en levende organismen wordt uitgevochten. Zonder dat daar ooit een winnaar uit de bus zal komen. Hebben we ze alleen maar te vrezen? Of moeten we ze ook dankbaar zijn? ‘Als bioloog moet je ze dankbaar zijn,’ zegt Corina Brussaard, ‘maar als gewoon mens vind ik dat dat Corona-virus zo snel mogelijk de wereld uit moet natuurlijk.’

 
PODCAST 2

Saharazand als kunstmest van de zee, met Jan-Berend Stuut

Afgelopen zomer kopten krant en internet dat een enorme wolk Sahara-zand onderweg was naar de VS. Satellietfoto’s toonden een stofwolk zo lang als de helft van de Atlantische Oceaan. In het land dat het meest ter wereld geplaagd wordt door de ademnood van het coronavirus was dit alarmerend nieuws. Marien Geoloog Jan Berend Stuut, de stofexpert van het NIOZ bezag de wolk met een mengeling van ontzag en opwinding. Want saharazand bevat ijzer, en de algen hebben dat ijzer nodig om te groeien en CO2 op te nemen. Saharazand is dus, voor de zee, goed nieuws.

 

PODCAST 3

De kanoet als graadmeter van de stand van het Wad, met Allert Bijleveld

Hoe weet je eigenlijk hoe het ervoor staat met de Waddenzee? Waar kijk je dan naar? Naar het aantal zeehonden? Naar de vervuiling in het water? Naar de hoeveelheid kokkels? Ecoloog en vogelonderzoeker Allert Bijleveld kijkt naar de kanoet, een stevig, enigszins propperig steltlopertje, wiens aantal, gezondheid en vooral ook gedrag heel wat meer verraadt over hoe het met het Wad en de rest van de wereld gesteld is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

 

PODCAST 4

Zeewier als het antwoord van de zee op de problemen van het land, met Klaas Timmermans

Wat kan de zee voor ons betekenen in tijden van problemen met stikstof en veestapel, zorg om de visstand en een almaar groeiende wereldbevolking van mensen die gewoon lekker willen eten iedere dag? De geruchten gaan dat zeewier ons door de moeilijke tijden zal helpen. Het probleem is: we weten nog verrassend weinig van zeewier af. Vandaar dat het NIOZ in 2014 een zeewiercentrum oprichtte, met aan het hoofd de experimenteel marien bioloog professor Klaas Timmermans.

 

Nog niet zo bekend met podcasts en hoe je ze kunt beluisteren of jezelf erop kunt abonneren? De Consumentenbond legt het uit